Profiili - Richard Z. Kruspe

Richard Kruspe Nimi: Richard Zwen Kruspe.
Syntynyt: 24. kesäkuuta 1967, Wittenberge, Itä-Saksa.
Asuinpaikka: Berliini, Saksa.
Pituus ja paino: n. 176cm/88kg.
Osa yhtyeessä: Soolokitara.
Paikka lavalla: Oikealla edessä.
Entiset yhtyeet: Das Auge Gottes, Orgasm Death Gimmick, Die Firma, Feeling B.

Richard syntyi vuonna 1967 Wittenbergissä, Itä-Saksassa. Perheeseen kuului Richardin lisäksi kaksi siskoa sekä veli. Richardin vanhemmat erosivat hänen ollessaan nuori, jonka jälkeen äiti avioitui uuden miehen kanssa. Richard ei kuitenkaan koskaan tullut toimeen isäpuolensa kanssa. Uusi

perhe muutti Weiseniin, jossa Richard vietti koko lapsuutensa.

Richard oli nuoruudessaan suuri Kiss-fani. Kiss edusti nuorille itä-saksalaisille kapitalismia ja länttä parhaimmillaan, mutta vanhemmat eivät siitä usein pitäneet. Richardin ollessa 12-vuotias hänellä oli huoneensa seinällä suuri Kiss-juliste, jonka isäpuoli repi suutuksissaan palasiksi. Hän vietti koko yön teipaten julistetta kokoon. Kerran hän myös joutui julkisen läksytyksen kohteeksi koulussaan, koska oli piirtänyt penaaliinsa Kissin SS-merkkiä muistuttavan logon. Myöhemmin Richard on kertonut tapahtuman saaneen hänet pitämään Kissistä vain yhä enemmän.
Richard oli nuorena erittäin ujo ja joutui siksi kiusatuksi. Niinpä hän päätti alkaa harrastamaan painia, jossa menestyikin melko hyvin. Hän on myös tiettävästi harrastanut nyrkkeilyä.
Ollessaan 16-vuotias Richard lomaili kavereidensa kanssa Tšekkoslovakiassa. Matkalla hän osti sähkökitaran, tarkoituksenaan myydä se hyvään hintaan itä-saksassa, jossa kaikki soittimet olivat kalliita. Palattuaan kotimaahansa hän tapasi tytön joka pyysi Richardia soittamaan kitaraa. Ensin Richard kieltäytyi koska ei osannut soittaa lainkaan, mutta tytön yhä vaatiessa hän päätti kokeilla: "Mitä kovenpaa soitin, sitä enemmän tyttö kiinnostui. Jokin napsahti päässäni ja tajusin että tytöthän tykkäävät kitaraa soittavista pojista". Tämän jälkeen Richard päättikin alkaa opettelemaan kitaran soittoa.
19-vuotiaana Richard kyllästyi pienen kotikaupunginsa musiikkipiireihin, ja päätti muuttaa itä-berliiniin. Itä-berliinissä hän asui pienessä asunnossa jossa ei ollut juuri lainkaan kalusteita, vain kitara ja rummut. Richard on kuvaillut tuota aikaa hyvin yksinäiseksi, koska hän ei tuntenut juuri ketään uudesta kaupungista. Elantonsa Richard tienasi työskentelemällä kaupan kassalla sekä myöhemmin kokkina ja myyntimiehenä.
Hieman ennen muurin murtumista Richard tuli metrosta, ja sattui vahingossa keskelle poliittista mielenosoitusta. Poliisi pahoinpiteli hänet ja hän vietti kuusi päivää pidätettynä putkassa. Vapauduttuaan hän päätti lähteä itä-saksasta. Hän pakeni Tšekkoslovakian kautta länsi-berliiniin, mutta palasi kuitenkin takaisin heti muurin murruttua.

90-luvun lopussa Richard tapasi etelä-afrikkalaisen näyttelijä-mallin Caron Bernsteinin New Yorkissa järjestetyssä konsertissa. He alkoivat seurustella ja avioituivat 1999. Häät pidettiin Long Islandilla juutalaisella seremonialla, johon Richard oli itse säveltänyt musiikin. Pari muutti

häiden jälkeen yhteiseen asuntoon New Yorkiin. Avioliiton aikana Richard käytti sukunimeä Kruspe-Bernstein. Richard ja Caron ajautuivat asumuseroon vuonna 2003 ja lopullinen avioero astui voimaan 2005. Parille ei tiettävästi syntynyt lapsia.
Richardilla on kolme lasta, tytär Khira Li (s. 1991) suhteestaan Tillin entisen vaimon kanssa, poika Merlin (s. 1992) sekä tytär Maxime (s. 2011). Richard on omien sanojensa mukaan luonteeltaan perfektionisti, joka aiheuttikin ongelmia Rammsteinissa Mutterin aikoihin. Tästä johtuen hän halusikin ottaa hieman etäisyyttä muuhun yhtyeeseen, joka oli pääsyy New Yorkiin muuttoon. Nykyään Richard asuu jälleen Berliinissä.

90-luvun alussa Richard soitti ensin lyhyen aikaa Das Auge Gottes-nimisessä yhtyeessä, mutta perusti 1991 oman yhtyeensä, Orgasm Death Gimmickin. Oman yhtyeensä ohella hän teki myös keikkoja muiden bändien kanssa, kuten Die Firman ja Feeling B:n.
Vierailtuaan 1992 Tillin ja Oliverin kanssa USA:ssa Richard kuitenkin tajusi ettei halunnut kopioida amerikkalaisia bändejä, kuten kaikki muusikot siihen aikaan saksassa tekivät, vaan tehdä jotain aivan omaa ja ainutlaatuista. Tillin Richard olikin tuntenut jo vuosia, ja päätti pyytää tätä laulajaksi uuteen bändiinsä. Tätä voidaan pitää hetkenä jolloin Rammstein perustettiin.
Konsertissa Richard usein valitsee yleisöstä ihmisen johon hän voi luoda katsekontaktin, joka auttaa häntä luomaan hyvän shown. Joskus hän on tavannut kyseisen ihmisen konsertin jälkeen backstagella, mutta ei kertomansa mukaan tunne tarvetta lähestyä tätä henkilöä; "Kyse on vain siitä hetkestä kun esiinnyn. Tarvitsen jonkun johon luoda yhteys, jonka jälkeen kaikki toimii".
Rammsteinin jäätyä tauolle vuonna 2005 pääsi Richard vihdoin työstämään pitkäaikaisena haaveenaan ollutta sivuprojektia, Emigratea. Emigrate on hänen mukaansa Rammsteinin pelastus, sillä siinä hän pääsee toteuttamaan itseään haluamallaan tavalla, ilman että välit Rammsteinin jäseniin kiristyisivät.


Lainauksia:

- Tietenkin haen huomiota musiikillani, muuten en esittäisi sitä ihmisille tai edes tekisi musiikkia. Jos olisin täysin tyytyväinen elämääni, minulla ei olisi tarvetta tehdä musiikkia. Musiikki on minulle keino elää.
- En useinkaan tunne itseäni menestyneeksi, mutta huomaan sen ihmisistä jotka alkavat käyttäytymään erilailla minua kohtaan, koska olen yhtäkkiä heidän silmissään todellinen tähti.
- On tärkeää ymmärtää että esität vain roolia. Tottakai fanit haluavat idolinsa sellaisena kun tämän näkevät, mutta todellisuudessa he eivät kuitenkaan halua sinua.
- Luulen että nämä kaikki pienet leikit lavalla ovat hieno lisä konsertiin, että ne saavat meidät näyttämään cooleilta... Mutta taidamme tehdä itsestämme vain naurettavia.(Richard kertoessaan liekinheittimestä kitarassaan).


Richard Kruspe