Media - KaaosZine 2016

Aihe: Flaken kirja, Kiertue '16
Haastateltavat: Flake

KaaosZine: Tervetuloa Kaaoszinen podcast-lähetykseen. Miten kesä on mennyt Rammsteinin kanssa?
Flake: Olemme nyt soittaneet 13 tai 14 konserttia, joista kahdessatoista on satanut.

KaaosZine: Puhumme tässä haastattelussa elämänkerrallisesta kirjastasi, Kosketinrunkkari, joka julkaistiin vuonna 2015 ja on nyt vihdoin käännetty myös suomeksi. Kirjassa mainitset, ettet oikeastaan tykkää lukea elämänkertoja. Miksi sitten päätit itse kirjoittaa sellaisen?
Flake: Kirja ei oikeastaan ole elämänkerta, vaan siinä on muistelmia siitä, mitä minulle on elämässäni tapahtunut ja myös ajatuksiani tästä päivästä. Se ei siis ole järjestetty ajallisesti kuten normaali elämänkerta. Kirjoitin sen, koska halusin tietää millaista on kirjoittaa kirjaa ja se on tuottanut minulle paljon iloa. Luin John Peelin elämänkerran. Hän on vaikuttanut paljon myös saksalaiseen musiikkiin, soittaen paljon punk- ja underground musiikkia radiossa. Hän ehti kirjottaa vain kaksi kappaletta ennen kuin kuoli, mikä on hyvin surullista. Siksi minulle tuli tunne, että minun pitää nopeasti kirjoittaa elämänkertani, jotta ehdin sen tekemään.

KaaosZine: Kirjan nimi, Kosketinrunkkari, on aika huomiotaherättävä. Onko tosiaan niin, että kaikkia kosketinsoittajia kutsuttiin tuolla nimellä Itä-Berliinissä?
Flake: Ei vain Itä-Berliinissä vaan oikeastaan kaikkialla DDR:ssä. Se oli väheksyvä käsite, ei vain haukkumasana. Hyvää kosketinsoittajaa ei kutsuttu kosketinrunkkariksi, vaan ainoastaan niitä, jotka soittivat huonosti.

KaaosZine: Et kirjoita paljon yhtään Rammsteinista kirjassa, vain muutamia lauseita kirjan lopussa. Onko siihen jokin syy?
Flake: Jos kirjoittaisin Rammsteinista, pitäisi minun kirjoittaa ylimääräinen kirja. Kun viettää 24 tuntia vuorokaudessa bändin kanssa, on selvää että päiviin on mahtunut hyvin paljon kaikenlaisia tapahtumia.

KaaosZine: Kirja ei etene kronologisessa järjestyksessä, mikä on hieman epätyypillistä elämänkerralle. Miten kirjoitusprosessi oikein eteni?
Flake: Olen kirjoittanut kaikki asiat suoraan siinä järjestyksessä, kuin ne ovat päähäni tulleet. Jos minulle on tullut mieleen asioita varhaisesta lapsuudestani kirjan myöhemmässä osassa, olen sijoittanut ne siihen kohtaan. Olen kirjoittanut kappaleet niin, että kappaleen teema on se, mitä olen sattunut ensimmäiseen lauseeseen kirjoittamaan.

KaaosZine: Menet uusissa kaupungeissa mielelläsi kävelylle. Onko sinulla ollut aikaa jo tutustua Seinäjokeen?
Flake: Tähän mennessä minulla ei vielä ole ollut aikaa, mutta aion mennä vielä tänään. Soitamme tänään vasta klo 23.30, joten minulla on muutama tunti aikaa. Alue näyttää hieman rauhattomalta, joten minun täytyy katsoa mihin suuntaan kannattaa lähteä. Viime kerralla, kun olimme täällä, majoituimme keskustassa ja silloin kävelin hotellista keikkapaikalle.

KaaosZine: Kirjassa kerrot, että pelkäät monia asioita, kuten esimerkiksi lentämistä ja kuolemaa. Rammsteinin keikoilla on aina paljon tulta ja räjähteitä, pelottaako se sinua?
Flake: Yleisesti ottaen minä pelkään järjettömiä ja tuntemattomia asioita. Konserteissa tiedän tarkalleen mitä tuleman pitää ja missä räjähtää seuraavaksi. Siksi en pelkää konserteissa.

KaaosZine: Euroopassa on tapahtunut paljon terrori-iskuja viime aikoina. Koska lennätte usein, teidän täytyy viettää paljon aikaa lentokentillä. Ovatko nämä tapahtumat pahentaneet lentopelkoasi vai oletko jo tottunut siihen?
Flake: Lennämme niin usein, että en yksinkertaisesti voi enää pelätä sitä. Jos soitamme kaksi keikkaa viikonlopussa, täytyy meidän lentää neljä kertaa viikon aikana. Jos pelkäisin, ei siitä tulisi mitään. Se ei vaan yksinkertaisesti sovi.

KaaosZine: Sanot kirjassa, ettet ole koskaan ollut hirveän lahjakas kosketinsoittaja. Harjoitteletko paljon vielä nykyään?
Flake: Rammsteinin lauluja pystyn helposti soittamaan, koska ne eivät ole soitannollisesti niin vaativia. Se on enemmän kiinni ideasta ja soundista. Jos harjoittelen, niin harjoittelen klassisia pianokappaleita. Se tuottaa minulle paljon iloa, mutta ei juurikaan hyödytä minua Rammsteinin kanssa. Niiden kappaleiden soittaminen ei vaikuta Rammsteinin kappaleiden soittamiseen.

KaaosZine: Olet tullut petetyksi ja ryöstetyksi monta kertaa, koska sanot olevasi aika sinisilmäinen ja naiivi. Kadutko sinä mitään?
Flake: Koko ajan vähemmän. Vaikka bisnekseni ovat joskus menneet pieleen, on aikaa kulunut jo paljon ja minulla on kuitenkin ollut niin paljon hauskaa, etten voi katua mitään.

KaaosZine: Kirjassa kerrot olevasi onnellinen tämänhetkisessä tilanteessa lastesi, vaimosi ja bändin kanssa. Onko sinulla vielä mitään henkilökohtaisia tai ammatillisia tavoitteita?
Flake: Ei oikeastaan, koska olen jo saavuttanut niin paljon enemmän kuin koskaan ajattelin olevan mahdollista. Kuvittelin olevani jo DDR:n aikana menestynyt, kun soitimme 100 ihmisen edessä. En koskaan ajatellut soittavani niin monen ihmisen edessä kuin nyt; se olisi ollut yhtä hullu ajatus kuin kuuhun lentäminen. Toiveeni ovat toteutuneet niin moninkertaisesti, etten koskaan olisi ajatellut niin voivan käydä, eikä minulla siksi ole mitään uusia toiveita.

KaaosZine: Uusimmassa DVD:ssänne, In Amerika, sinut pidätettiin USA:ssa. Ajatteletko, että se oli kaiken vaivan arvoista menestyä myös USA:ssa?
Flake: Ei oikeastaan. Periaatteessa se oli muiden bändin jäsenten idea, koska heidän mielestään pitää mennä myös Amerikkaan esiintymään, jos haluaa olla todella menestynyt. Ajattelen, että jos emme olisi menneet sinne, emme olisi niin menestyneitä siellä kuin nyt olemme. Ei olisi ollut helppoa lyödä itseään läpi Euroopasta käsin. Me olemme laittaneet paljon energiaa ja aikaa sinne, koska ihmiset eivät olleet niin innostuneita siellä.

KaaosZine: Lopuksi haluaisimme kysyä hieman Rammsteinin tämänhetkisestä tilanteesta sekä tulevaisuudesta, jos se sopii sinulle. Te olette soittaneet uutta laulua, "Ramm4", keikoillanne. Onko se tosiaan uusi laulu?
Flake: Se on uusi laulu, joka muodostuu muiden laulujemme sitaateista, jotka ovat järjestetty uudestaan ja antavat kokonaan uuden merkityksen. Halusimme näyttää maailmalle, että olemme vielä yhdessä ja soitamme ja teemme uutta musiikkia.

KaaosZine: Teiltä on kuulemma tulossa uusi albumi. Kuinka pitkällä prosessi on ja millaista materiaalia fanit voivat odottaa?
Flake: Me olemme aloittaneet taas yhdessä etsimään ideoita lauluihin ja kehittämään niitä. On vaikea sanoa kuinka pitkällä olemme, koska joinain päivinä se on kivaa ja joinain päivinä haluamme aloittaa jotain muuta. En pysty objektiivisesti sanomaan kuinka pitkällä olemme, mutta aiomme syksyllä edetä asiassa ja näemme silloin koska olemme valmiita.

KaaosZine: Kiitos paljon tästä haastattelusta. Onko jotain, mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneille?
Flake: Olemme iloisia että voimme soittaa täällä taas. Suomalaiset ovat hyvin uskollisia ja mukavia faneja. Helsinki ja muut suomalaiset paikkakunnat ovat yleensä aina ensimmäisiä keikkoja, jotka myydään loppuun. Suomalaiset ovat siis aina ajoissa ja hieman nopeampia kuin muut maat.