Rammstein-HQ @ Facebook Rammstein-HQ @ YouTube Rammstein-HQ RSS-syöte Google Translate

Taustatietoa & Rammsteinin perustaminen:

1980 ja 1990-lukujen taite oli saksassa levotonta aikaa. Toisen Maailmansodan seurauksena saksa oli jakautunut kommunistiseen Itä-Saksaan (DDR) sekä demokraattiseen Länsi-Saksaan. Itä-Saksassa kaikki oli valtion tiukan valvonnan alaisena mukaanlukien musiikki ja bändit. Bändejä painostettiin noudattamaan valtion linjaa eikä minkäänlaisia vallankumouksellisia tai länsimaalaisia tekstejä sallittu. Oli kuitenkin olemassa useita underground-bändejä jotka eivät säännöistä välittäneet vaan kuuntelivat länsimaalaista musiikkia ja kopioivat näitä niin sanoituksista ja pukeutumisesta aina tatuointeihin asti. Keikkoja pyrittiin järjestämään salassa ja valtion valvovalta silmältä suojassa. Näissä underground-yhtyeissä vallitsi hyvä yhteishenki ja muusikot ympäri maata tunsivat toisensa, usein järjestettiin jopa yhteiskeikkoja.

1989 Richard Kruspen tultua metrosta itä-berliinissä hän sattui keskelle poliittista mielenosoitusta ja joutui poliisin pahoinpitelemäksi ja pidättämäksi. Vapauduttuaan putkasta hän päätti tuhansien muiden itä-saksalaisten tapaan loikata lännen puolelle. Hän pakeni ensin Tsekkoslovakiaan ja sieltä länsi-berliiniin. Pian muuri murtui ja Itä-Saksa romahti jolloin
Rammstein Richard Kruspe Orgasm Death Gimmick
Richard päätti muuttaa Schweriniin. Schwerinissä Richard tapasi tulevan Rammstein-vokalistin Till Lindemannin, joka soitti rumpuja First Arsch nimisessä yhtyeessä. 90-luvun alussa Richard muutti takaisin berliiniin jossa hän asui yhdessä Oliver Riedelin (The Inchtabokatables) ja Christoph Schneiderin (Die Firma) kanssa. Richard oli hiljattain perustanut oman bändin nimeltä Orgasm Death Gimmick, mutta hän tajusi nopeasti ettei halunnut enää kopioida amerikkalaisia yhtyeitä vaan tehdä jotain omaa ja ainutlaatuista, "käsin tehtyä" metalli-musiikkia yhdistettynä koneaineksiin. Hän päättikin pyytää kämppiksiään Oliveria ja Schneideria mukaan uuteen projektiinsa ja nämä suostuivat. Miettiessään vokalistia Richard muisti usein kuulleensa ohimennen Tillin lauleskelevan töissä ja pyysi myös häntä liittymään, johon Till vastasi myöntävästi. Nelikko näki ilmoituksen Berlin Senate Metro Beat-kykyjenetsintäkilpailusta jossa pääpalkintona oli studioaikaa.
Rammstein Paul Landers Flake Lorenz Feeling B
Nopeasti he tekivät muutaman kappaleen sisältäneen kotitekoisen demoalbumin, jonka he lähettivät kilpailuun. Tilanteen eräänlaista amatöörimäisyyttä kuvaa hyvin mm. se että Till lauloi kappaleet yöllä sängyssään peiton alla välttääkseen häiritsemästä naapureitaan. Yllätyksekseen he voittivatkin kilpailun jolloin huhu heistä kulkeutui myös Paul Landersin korviin joka kiinnostui välittömästi. Paul pyysi lupaa päästä mukaan ja pyyntöön suostuttiin. Nyt yhtyeessä oli viisi jäsentä mutta vielä tarvittiin kosketinsoittaja. Paul tunsi Christian "Flake" Lorenzin entisestä bändistään Feeling B:stä ja kysyi tätä mukaan. Aluksi Flake ei ollut kovinkaan innostunut pitäen projektia liian naurettavana ja tyhmänä mutta suostui lopulta.

Elettiin vuotta 1994 ja monet yhtyeen jäsenistä olivat juuri eronneet tyttöystävistään. Tilanne synnytti varmasti keskustelua työstettäessä debyyttialbumia joten albumi päätettiin nimetä
Rammstein Herzeleid
Herzeleidiksi (sydänsuru). Kuusikko päätti antaa bändille nimen Ramstein nimisessä (yhdellä m-kirjaimella) kaupungissa sijaitsevan NATO:n lentotukikohdan mukaan jossa 1988 järjestetyssä lentonäytöksessä tapahtuneessa onnettomuudessa sai surmansa 70 ihmistä. Jostain syystä nimeen vain lisättiin toinen m-kirjain. Kappale "Rammstein" kertoo tästä tragediasta. Sana "Rammstein" ei itse asiassa ole oikea saksankielinen sana, mutta vapaasti suomennettuna se tarkoittaa jotakuinkin "junttakiveä". Vuonna 1995 Rammstein teki levysopimuksen Motor Musicin kanssa ja hieman myöhemmin julkaisi esikoisalbuminsa, Herzeleidin. Ensimmäinen kohu oli valmis kun lehdistö ja kriitikot väittivät yhtyeen yrittävän kaupata itseään "valkoisen mestarirodun" edustajina. Väite sai alkunsa albumin kansikuvasta jossa yhtyeen jäsenet poseeravat ylävartalot paljaina suuren auringonkukan edessä sekä osittain kappaleiden sanoitusten vuoksi. Tämän vuoksi USA:ssa -96 julkaistun albumin kansikuva on erilainen. Kohusta huolimatta albumi otettiin hyvin vastaan ja se sijoittui parhaimmillaan 6. sijalle saksan virallisella albumilistalla.

Uran alkuvuodet & Sehsucht:

Uran alkuvuosina Rammstein teki lähinnä klubikeikkoja Saksan, Itävallan ja Sveitsin kaupungeissa. Jo alusta alkaen Rammsteinin show ei ollut pelkästään musiikkia vaan siihen sisältyi näyttäviä
Rammstein live 1995
pyroefektejä räjähdyksineen ja liekkeineen sekä vaikuttava valoshow. Pyroefektitarvikkeet olivat alkuun lähinnä kotitekoisia mutta kuin ihmeen kaupalla suuremmilta onnettomuuksilta vältyttiin. Ainoa mainittava onnettomuus sattui 1996 berliinissä kun palava lauta tippui yleisön sekaan jolloin muutama katsoja sai lieviä palovammoja. Myöhemmin osa yhtyeen jäsenistä on kouluttautunut pyroteknikoiksi jonka lisäksi kiertueella heitä seuraa useita ammattilaispyroteknikkoja.

Debyyttialbumin julkaisun jälkeen Rammsteinin suosio keskittyi lähinnä saksaa puhuviin maihin. On usein kerrottu että tämän takia levy-yhtiö olisi painostanut bändiä laulamaan englanniksi, mutta yhtyeen kieltäydyttyä tästä tiukasti. 1996 Rammstein sai huomiota myös USA:ssa kun kappaleet "Rammstein" ja "Heirate Mich" päätyivät ohjaaja David Lynchin elokuvaan Lost Highway. Etsiessään ohjaajaa ensimmäiselle musiikkivideolleen yhtye oli lähettänyt musiikkinäytteitä kaikille tuntemilleen ohjaajille. Lynch oli vastannut "kiitos ei, mutta musiikki on hyvää". Ajaessaan joka päivä kuvauspaikalle Lynch oli soittanut kasettia autossaan ja alkanut pitämään musiikista yhä enemmän joten hän päätti valita kappaleet elokuvaan ja sen soundtrackille. Rammsteinin ensimmäinen televisioesiintyminen tapahtui -96 MTV:n Hanging Out- ohjelmassa Lontoossa. Parin kappaleen jälkeen show kuitenkin keskeytettiin Tillin kaadettua tekoverta päälleen. Ensimmäisen konserttitallenteen yhtye julkaisi loppuvuodesta 1996 berliinin 100 Jahre Rammstein- konsertista.

Loppuvuonna -96 Rammstein piti keikkataukoa ja äänitti toista albumiaan Sehnsuchtia Temple Studiossa Maltalla.
Rammstein Sehnsucht
Albumin tuottajana toimi ruotsalainen Jacob Hellner joka on tuottanut kaikki Rammsteinin tähän astiset albumit. Yhtye on kuvaillut Hellneriä pilkuntarkaksi henkilöksi jota ilman he eivät kuitenkaan tulisi toimeen. Myös yhtyeen manageri, saksalainen Emanuel Fialik sekä valoteknikko Gert Hof ovat toimineet yhtyeen kanssa sen alkuajoista asti. Loppukesästä -97 Rammstein julkaisi Sehnsuchtin joka päätyi välittömästi listaykköseksi saksassa. Myös albumilta lohkaistut singlet Du Hast ja Engel olivat TOP-20 joukossa. Sehnsuct- kiertueelta on julkaistu DVD Live aus Berlin joka kuvattiin elokuussa -98 Berlin Wühlheidessä. Paikalla oli n. 17 000 fania.

Mutter aikakausi:

Toukokuussa 2000 Rammstein vetäytyi jälleen studioon, tällä kertaa Ranskan Mirivaliin. Takana oli n. 150 keikkaa Sehnsucht albumin tiimoilta ympäri Eurooppaa, USA:ta ja Etelä-Amerikkaa. Kyseisenä vuonna
Rammstein Mutter
yhtye teki ainoastaan kaksi keikkaa, Berliinissä sekä Tokiossa Japanissa. Vuosi 2001 alkoi Rammsteinin otettua ensi kertaa osaa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa pidettävään Big Day Out- festarikiertueeseen. Helmikuussa -01 tulevan albumin ensimmäinen single, Sonne julkaistiin ja se kohosi parhaimmillaan 2. sijalle saksassa ja suomessakin 9. sijalle. Huhtikuussa Rammstein julkaisi kolmannen studioalbuminsa Mutterin. On huhuttu että albumin äänittämisen aikaan yhtyeen henkilökemiat olisivat olleet kovilla ja yhtyeen olleen jopa lähellä hajoamista. Toisaalta Mutteria pidetään usein Rammsteinin parhaana albumina, albumi sijoittui mm. Radio Rockin 100 kaikkien aikojen parasta rock-albumia äänestyksessä kymmenenneksi. Mutterin julkaisun jälkeen Rammstein teki n. 120 konserttia sisältäneen kiertueen Euroopassa, USA:ssa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa ja julkaisi vuoden loppuun mennessä vielä singlet Links 2-3-4 ja Ich Will. Loppuvuodesta yhtye vieraili myös ensi kertaa Suomessa esiintyen Helsingin jäähallissa.

Tammikuussa 2002 yhtye vieraili Prahassa elokuvan xXx kuvauksissa. Yhtye esiintyi Rob Cohenin ohjaamassa ja Vin Dieselin tähdittämässä elokuvassa esittäen Feuer Frei!:n. Lokakuussa yhtye julkaisi Feuer Frei! singlen joka on viides Mutter albumilta julkaistu single. Toukokuusta syyskuuhun yhtye konsertoi lähinnä Euroopassa sisältäen Seinäjoen Provinssirockin.

Reise Reise:

Mutter kiertueen päätyttyä syyskuussa 2002 Rammstein piti lomaa aina vuoden 2003 marraskuuhun asti jolloin oli aika ryhtyä äänittämään yhtyeen neljättä albumia. Yhtye vuokrasi Etelä-Espanjassa sijaitsevan
Rammstein Reise Reise
El Cortijo studion käyttöönsä ja yhdessä taustavoimiensa kanssa alkoi työstämään Reise Reiseä. Albumin ensimmäinen single, Mein Teil julkaistiin heinäkuussa 2004. Itse albumi julkaistiin syyskuun lopulla ja
Rammstein swimming in Finland
se kohosi välittömästi listaykköseksi ympäri Euroopan, mukaanlukien Suomessa. Billboardin mukaan Rammstein oli nyt kaikkien aikojen menestynein saksalainen yhtye ympäri maailman. Vuoden lopussa alkanut Euroopan kiertue vieraili Suomessa Hartwall Areenalla marraskuussa ja päättyi hieman ennen joulua Berliinin kolmen päivän konserttiin. Helmikuussa 2005 kiertue jatkui vieraillen välillä mm. Etelä-Koreassa ja Etelä-Amerikassa sekä Turun Ruisrockissa, kuukauden aikana Rammsteinin näki 200 000 katsojaa. Kiertueelta julkaistiin vuonna 2006 Völkerball- niminen live DVD joka sisälsi livemateriaalia Ranskasta, Englannista, Japanista ja Venäjältä sekä haastatteluja ja dokumentin.

Rosenrot:

Reise Reise kiertueen juuri päätyttyä vuoden 2005 lopulla Rammstein julkaisi viidennen albuminsa, Rosenrotin. Albumi koostui osittain Reise Reisen aikoihin kirjoitetuista kappaleista mutta sisälsi myös täysin uutta materiaalia.
Rammstein Rosenrot
Heti julkaisun jälkeen albumi nousi listaykköseksi Saksassa, Itävallassa, Virossa, Suomessa sekä Meksikossa ja myi pian kultaa Itävallassa, Tanskassa sekä Suomessa ja platinaa Saksassa, Tzekissä sekä Sveitsissä. Albumilta julkaistiin 3 singleä; Benzin, Mann Gegen Mann ja Rosenrot. Fanien keskuudessa albumi jakoi mielipiteet melko jyrkästi johtuen pääosin albumin tyylistä joka ei ollut täysin totuttua Rammsteinia. Bändi itse on kuvaillut sitä romanttiseksi hetkekseen. Rosenrotin tiimoilta ei tehty kiertuetta vaan Rammstein jäi tauolle.

Tauko & Liebe Ist Für Alle Da:

Rosenrotin julkaisun jälkeen yhtye päätti jäädä ansaitulle lomalle. Rammsteinilla oli tähän asti takana viisi studioalbumia ja 10 vuoden aikana lähes 500 keikkaa joten tauko oli varmasti tarpeen. Vuonna 2006 yhtye eli hiljaiseloa lukuunottamatta Völkerball live DVD:n julkaisua marraskuussa. Richard päätti käyttää lomansa hyödyksi ja toteutti pitkäaikaisen haaveensa sivuprojektistaan Emigratesta. Myös Emigrate-projekti jakoi jyrkästi fanien mielipiteet ja osa jopa piti sitä enteenä Rammsteinin lopusta. Richard itse kuitenkin kuvaili Emigratea nimenomaan sivuprojektiksi ja pitävänsä Rammsteinia aina etusijalla. Emigratea voidaan pitää myös jollain tapaa Rammsteinin pelastuksena sillä nyt Richardille oli vihdoin tullut tilaisuus toteuttaa täysin omia näkemyksiään kysymättä viiden muun ihmisen mielipidettä. Myös Flake työskenteli oman projektinsa parissa ja julkaisi hänen ja Paulin entisen bändin, Feeling B:n uudelleen masteroidun albumin Grün & Blau.

Maaliskuussa 2007 yhtye kertoi nettisivuillaan aloittaneensa uuden albumin esituotannon Berliinissä. Paul on kertonut LIFAD:in tekemisen olleen tähän asti Rammsteinin rankimpia kokemuksia josta kertoo hyvin
Rammstein LIFAD Liebe Ist Für Alle Da
mm. albumin tekemiseen kulunut aika. Marraskuussa -08 esituotannon valmistuttua yhtye siirtyi Californiaan USA:han kuuluisalle Henson Recording Studiolle. Toukokuussa 2009 yhtye kertoi tekevänsä uuden albumin pohjalta kahden vuoden kiertueen. Lokakuussa 2009 Rammstein viimein julkaisi kuudennen studioalbuminsa, Liebe Ist Für Alle Da:n, lähes kolmen vuoden työstämisen jälkeen. Albumin suosio oli huimaa, julkaisunsa jälkeen se kohosi listaykköseksi lukuisissa maissa ja myi platinaa Suomessa jo pelkällä ennakkomyynnillään. Albumin julkaisu sai myös Reise Reisen, Mutterin, Völkerballin sekä Live aus Berlinin nousemaan TOP-5 Suomessa. Romanttisen aikakauden jälkeen Rammstein oli palannut lähemmäs juuriaan ja raskasta metallimusiikkia aivan kuten oli Rosenrotin jälkeen luvannut. Albumin myyntiä kuitenkin vaikeutti se että se oli Saksan hallituksen toimesta lisätty "Lapsille ja nuorille haitallisen median listalle". Tämän seurauksena yhtye joutui julkaisemaan LIFAD:ista myös sensuroidun version kotimaassaan. Rammsteinin onneksi oikeustaistelun jälkeen kielto kuitenkin peruttiin.

Kiertue starttasi marraskuussa Euroopasta ja päättyi vuoden lopussa neljän päivän konserttiin Berliinissä.
Rammstein Provinssirock
Rammstein oli palannut suurempana ja näyttävämpänä kuin koskaan. Vuonna 2010 kiertue jatkui yli kuudellakymmenellä konsertilla vieraillen kuudessa minuutissa loppuunmyydyllä Helsingin Hartwall Areenalla sekä Seinäjoen Provinssirockissa. Vuoden viimeinen konsertti oli alle puolessa tunnissa loppuunmyyty New Yorkin Madison Square Gardenin keikka. Yhtyeen huomattua olevansa edelleen suosittu Amerikassa se päätti tehdä ensimmäisen USA:n kiertueensa lähes kymmeneen vuoteen.

Made in Germany 1995-2011:

Kesäkuussa 2011 Rammstein vahvisti julkaisevansa kauan huhutun Best Of- albumin Made in Germany 1995-2011. Samalla julkaistiin albumin pohjalta tehtävän kiertueen keikka-aikataulu sisältäen yhtyeen seitsemännen vierailun Suomessa. Rammsteinin mukaan tuleva Best Of- albumi tulee sisältämään yhtyeen historian 20 parasta kappaletta mukaanlukien yhden täysin uuden kappaleen jonka oletetaan olevan Mein Land.

Sanoitukset, Tyyli & Live-esiintyminen:

Rammsteinin sanoitukset kirjoittaa pääsääntöisesti vokalisti Till Lindemann, mutta myös muut yhtyeen jäsenet ottavat toisinaan osaa lyriikoihin. Yhteistä Rammsteinin eri kappaleiden sanoituksille on usein niiden iskulausemaisuus ja niihin monesti sisältyvä sanaleikki, joka ei luontevasti käänny millekään muulle kielelle kuin saksaksi. Jo alusta alkaen yhtye halusi Tillin mukaan kertoa rakkaudesta sen kaikissa muodoissa ja variaatioissa joten yhtyeen sanoitukset ovat usein synkkiä ja moraalisesti arveluttavia, kappaleisiin on vuosien varrella sisältynyt mm. sadomasokismia, kannibalismia, nekrofiliaa, insestiä, pedofiliaa ja homoseksuaalisuutta. Useat Rammsteinin kappaleet kertovat jonkin tarinan jotka pohjautuvat tai sisältävät osia jostakin tunnetusta runosta tai tarinasta. Myös suoria viitteitä tosielämän tapahtumiin löytyy mm. kappaleista Halleluja, Mein Teil, Rammstein, Wiener Blut sekä Donaukinder. Tyylisuunnaltaan Rammsteinin musiikki mielletään yleensä Industrial Metalliksi tai Neue Deutsche Härteksi ("Uusi saksalainen kovuus").

Rammsteinin konsertit ovat sekä musiikillisesti että visuaalisesti hyvin näyttäviä. Yhtyeen alkuajoista asti esiintymiseen on kuulunut musiikin lisäksi paljon pyrotekniikkaa sekä näyttävä valoshow.
Rammstein pyrotekniikka
Voidaan hyvällä syyllä sanoa että konsertin visuaalinen osa on vähintäänkin puolet koko Rammsteinin showsta. Shown näyttävyydestä on päävastuussa manageri Emanuel Fialik yhdessä pyro- ja valoteknikoiden kanssa. Fialik on haastattelussa kertonut olevansa hulluna valoihin ja pyroihin ja kun kaikki toimii, se on parasta mitä hän tietää. Näyttävällä showlla on myös kääntöpuolensa sillä parin tunnin konserttia
Rammstein Engel
varten tarvitaan reilusti yli sadan hengen työpanos ennen ja jälkeen keikan. Liebe Ist Für Alle Da kiertueella yhtyeellä oli käytössä yli 20 rekkaa tarvikkeiden kuljettamiseen. Pyrotekniikka luo oman vaaraelementtinsä sillä konsertin aikana jokaisen pitää olla jatkuvasti valppaana ja oikeassa paikassa. Yhtye on haastatteluissa kertonut saaneensa lukuisia pienempiä palovammoja, mutta säästyneensä onneksi suurimmilta onnettomuuksilta. Esiintyessään yhtyeen jäsenet pukeutuvat armeija-tyylisiin vaatteisiin eivätkä juurikaan kommunikoi sanallisesti yleisönsä kanssa.

Kiistanalaisuudet:

Rammstein ei ole koskaan pelännyt kohauttaa ja provosoida raskaalla saksankielisellä metallimusiikillaan, raivokkaalla armeijatyylisellä esiintymisellään ja arveluttavilla musiikkivideoillaan. Yhtye on myöntänyt provosoinnin ja kohauttamisen olleen alkuaikoina hyvä keino itsensä tunnetuksi tekemiseen, mutta toisinaan tällä on ollut myös varjopuoli sillä media on usein tuominnut yhtyeen jäsenet mm. natseiksi ja fasisteiksi. Syy tähän on bändin mukaan pohjimmiltaan juuri yhtyeen tapa tuoda itseään ja musiikkiaan esille, ja vaikka syytökset on torjuttu useaan kertaan, ovat ne aina tasaisin väliajoin nousseet uudelleen pinnalle. Eräässä haastattelussa bändi kertoi etteivät he enää osaa olla yllättyneitä median keksimistä jutuista ja olevansa pahoillaan että toimittajat kirjoittavat jutut heistä eivätkä fanit jotka tuntevat heidät paljon paremmin. Paul on myös sanonut haastattelussa toivoneen olevansa mieluummin vaikka espanjalainen jolloin kaikki heidän tekemänsä olisi hyväksyttävää.

Osittain yhtyeellä on ollut myös huonoa tuuria matkassa sillä heidät on yhdistetty mm. Columbinen ja Jokelan koulusurmiin koska surmaajat olivat ilmoittaneet kuuntelevansa bändiä. Columbinen verilöylyn jälkeen useat amerikkalaiset radiokanavat kieltäytyivätkin soittamasta Rammsteinia. Yhtye vastasi kohuun julkisella kirjeellä jossa otettiin osaa tapahtuneeseen ja kerrottiin ettei heillä ole ollut mitään tarkoitusta satuttaa ketään musiikillaan ja että he ovat kaikki itsekin isiä. Toisaalta yhtye on osannut hyvin myös tahallisen provosoinnin josta hyviä esimerkkejä ovat mm. Bück Dich live-esitys, Mann Gegen Mann ja Pussy musiikkivideot. Se mikä arvostelijoilta on jäänyt usein huomaamatta on Rammsteinin tuotannosta ja lyriikoista löytyvä erittäin romanttinen ja herkkä puoli joihin useat fanit ovat rakastuneet kovan ja raa'an puolen rinnalla.


Rammstein

Nippelitietoa Rammsteinista:

Erään USA:ssa järjestetyn konsertin lopuksi Till ja Flake joutuivat putkaan ja kuulusteluihin, koska amerikkalaisviranomaiset pitivät Büch Dich:in live-esitystä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavana. Till ja Flake vapautettiin myöhemmin pieniä takuita vastaan.

Rammsteinin mukaan on nimetty jopa asteroidi, "110393 Rammstein". Asteroidin löysi vuonna 2001 ranskalainen tähtitieteilijä Jean-Claude Merlin, joka nimesi löydöksensä lempiyhtyeensä mukaan.

Paul on kertonut eräässä haastattelussa, että aina kun he vierailevat suomessa, heidän on pakko saada suomalaista kirjolohta. Bändi myös jaksaa aina ihmetellä miksi 15 000 suomalaista tai ruotsalaista haluavat yhtäkkiä nähdä heidät.

System of a Downin kitaristi Daron Malakian on tuurannut Paulia parin konsertin ajan, koska tämä oli henkilökohtaisista syistä poissa.

Eräässä haastattelussa Flake kertoi yhtyeen kerran saaneen kirjeen, jossa nainen pyysi bändiä kirjoittamaan nimikirjoituksensa levyyn, jonka hän halusi laittaa kuolleen poikansa mukaan hautaan.

Mein Teil kappaleen julkaisun seurauksena Armin Meiwes, josta kappale kertoo, haastoi Rammsteinin oikeuteen kunnianloukkauksesta. Jutusta ei annettu tuomiota.

Paul on kuvaillut suhdettaan Rammsteiniin sanomalla sitä kuuden ihmisen avioliitoksi jossa ei koskaan saa seksiä. Vuosien mittaan yhtyeen jäsenistä on muodostunut hänelle myös toinen perhe.

Joidenkin tietojen mukaan Rosenrotin promokuvissa Flaken tilalla onkin hänen veljensä. Huhu saattaa hyvinkin pitää paikkansa, sillä kuvien ottamisen aikana Flake oli ilmeisesti juuri toipumassa aivokalvontulehduksesta.